Stolarija – o čemu voditi računa pri izboru?


Dom Saveti Saveti Dom


PVC stolarija u domu

Stolarija se, po pravilu, postavlja tako da traje dugo godina. Zato je neophodno detaljnije istraživanje kako bi sve činioce uključili i na osnovu toga doneli najbolju odluku.

Kakvo održavanje zahteva u godinama koje slede?

Drvena stolarija ovde ima najveće zahteve jer se drvo pod uticajem vremena menja, suši se, truli, bubri i deformiše. Potrebna je periodična nega  u vidu skidanja postojećih slojeva zaštite i nanošenja novih. To iziskuje i vreme, ali i novac za održavanje.

PVC stolarija je široko zastupljena, pravi se od polivinil materijala i izuzetno je izdržljiva. Nije otporna na plamen, može se desiti deformacija PVC prozora ili vrata usled jakih oluja, izuzev toga gotovo sigurno da može trajati bez deformacija i preko 30 godina. Zato je danas široko rasprostranjena.

Za razliku od nje, aluminijumski prozori i aluminijumska vrata sklonija su koroziji pa zahtevaju dodatnu zaštitu. Aluminijum kao provodnik i hladnoće i toplote vremenom je morao pretrpeti dorade da ne bi u unutrašnjosti prostora bila osetna temperatura koja je napolju. Upravo zato zahteva ugradnju sistema termo-prekida.

U tom segmentu je delimično bolji izbor varijanta Aluminijum – drvo, gde je aluminijumski deo stolarije spolja, a unutrašnji deo je urađen od drveta. Ovako se dobija dosta dobra kombinacija koja je i estetski lepa.

Odnos cene i pruženog kvaliteta

Kada predhodni opis uzmete u obzir i na to dodate cenu jasno je zašto je PVC stolarija tako tražena. Za kvalitet morate angažovati stručnu firmu kao što je Beo PVC  jer od kvalitetne izrade rama zavisi i kvalitet celog PVC prozora ili PVC vrata. Jeftiniji su od ostalih varijanti uz minimalno održavanje. PVC stolarija se proizvodi u raznim bojama, ali ipak čak i sa izradom u imitaciji drveta i dalje je vidljivo da je to PVC.

Drvo, ako se pravilno neguje može biti dugotrajno. Imamo primere istorijskih objekata koji traju decenijama, a stolarija je drvena. Ovo je skuplja varijanta, a očekujte I troškove za periodično održavanje bojama i lakovima.

Najskuplje varijante su ALU i ALU – drvo stolarija. Stakla koja se ugrađuju u ove ramove su jedinstvena i ne odgovaraju drugim profilima. Cenu podiže i dodatna obrada protiv korodiranja ili termo- prekid koje su neophodne na spoljašnjim aluminijum prozorima ili vratima, pa mnogi zbog nedostatka sredstava odustaju od ovih varijanti.

Estetika stolarije i enterijera

Nameće se pitanje – Zašto se iko odlučuje na ALU i aluminijum – drvo stolariju? Odogovor leži upravo u estetskom aspektu. Nakon prilagođavanja na konkretne spoljne uslove i plaćanja veće sume novca, Vi imate estetski lep prozor u svet. Ramovi aluminijumskih vrata i aluminijumskih prozora su uži jer jako dobro drži staklo sa manjim obimom. Naročito je estetski lepa druga, aluminijum – drvo, varijanta. Vizuelno, deo koji je od drveta daje estetski lep osećaj topline, a u ovoj varijanti i manje trpi uticaj okoline jer je u zatvorenom prostoru, a aluminijumski deo je spolja.

PVC prozor ili PVC vrata zauzimaju veću površinu, staklo je dosta manje, pa nisu toliko vizuelno privlačni.

Kada se sve uzme u obzir, odluka zavisi samo od vas. Izbor je veliki i neka vas u njemu ne vodi briga oko samog procesa, već misao da ćete na kraju imati lepši pogled iz vašeg doma.





Srodni tekstovi:


Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Kako bez mnogo ulaganja da učinite dom lagodnijim?

Nekako sa proleće dođe i ono generalno raspremanje i uređenje stana. Osim što većina dama odl...

Detaljnije

Saveti i trikovi za maksimalno iskorišćavanje malih prostora i stvaranje osećaja prostranosti

U savremenom svetu, gde urbanizacija i promene u načinu života često znače manje stambenog prostora,...

Detaljnije

Načini jedinstven izbor zavesa za spavaću sobu – rolo zavese za glamurozan enterijer

Za uređenje savremenih spavaćih soba mnogi koriste klasične zavese jarkih boja koje mogu dati &scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS