Bežite iz grada? Odakle krenuti ukoliko ste planirali da gradite kuću


Dom Razno Razno Dom

 


Sve više ljudi se odlučuje da nastavi život van velikih sredina te svoj novi dom pronalazi ili u selima ili u naseljima koja su udaljena od grada. Kako smo uvideli prethodne dve godine da život u kući ima svojih prednosti, sve je veća potražnja za kućama ili placevima na kojima se može izgraditi dom iz snova. Gradnja kuće je odlična odluka za one koji žele da naprave dom po svojoj meri i budu sigurni da će njihov životni prostor biti baš onakav kakav su želeli.

Upoznajte se sa zakonom

Iako plan da kupite plac i sagradite kuću zvuči jako jednostavno i idealno, istina je da je ponekad potrebno odraditi nekoliko koraka pre ovog procesa. Kako biste bili sigurni da ćete zaista biti u mogućnosti da sagradite kuću, proverite da li je prostor u kom planirate da gradite predodređen za ovu vrstu gradnje. Urbanistički plan je svima dostupan na uvid te ćete u nekoliko koraka doći do svih potrebnih informacija kada su dozvole u pitanju. Postoje i urbanistički planovi koji se tiču promena u budućnosti kada će se status određenih parcela menjati te možete da se oslonite na to da će deo u kom želite da gradite uskoro da postane građevinska zona te će biti dozvoljena gradnja stambenih jedinica.

Pronađite plac

Pronalazak idealnog placa zahteva nekoliko koraka. Prvo se morate odlučiti za lokaciju na kojoj želite da gradite kako biste ispitali sve detaljno. Nakon toga, treba da odredite budžet jer od toga zavisi veličina placa i njegova pozicija u odnosu na ostale u tom području. Ako tražite plac na mestu koje nije potpuno naseljeno, imaćete prednost kada je lokacija u pitanju, ali i privatnost jer ćete biti u mogućnosti da birate one delove koji nisu previše naseljeni nego ćete ipak imati i malo prostora za privatnost i intimu. Kada pronađete odgovarajući plac na prodaju, počnite na vreme sa svim pripremama kako biste u najkraćem roku počeli sa gradnjom idealne kuće. 

 

Napravite detaljan plan

Svako ko planira gradnju kuće od temelja ima neke ideje kako ta kuća treba da izgleda ali malo ko zna to da sprovede u delo. Stoga je neophodno okrenuti se arhitekti odmah na početku kako bi vam pomogao da napravite idealan plan. Ovo će vam pomoći i pri traženju placa jer ćete znati koja veličina zemljišta vam je potrebna kako na kraju ne biste kupili zemljište koje je ili premalo ili preveliko za ono što ste zamislili. Kada budete tražili sve dozvole, plan arhitekte će vam biti potreban te je ovo najbolji način da budete sigurni da će ono što ste zamislili i ono za šta tražite dozvolu da se slaže.

Dobijanje dozvola i provera

Sve što budete radili tokom izgradnje kuće treba da bude propraćeno odgovarajućim dozvolama. Od dozvole za gradnju do svih priključaka kao što su voda i struja, sve je uređeno zakonom te mora da bude regulisano pre no što započnete radove. U toku radova je potrebno da vodite računa da se sve radi po propisima kako biste bili sigurni da nećete naići na probleme koji će vam stopirati radove ili ih prolongirati i time vam ugroziti vreme gradnje. Izgradnja kuće podrazumeva puno papirologije i sitnica koje, iako se čine kao puno posla, imaju razlog zašto se obavljaju na taj način.


Gradnja kuće može da bude stresna ukoliko nemate sve prave podatke ili niste pripremljeni za sve ono što ovaj proces nosi. Pre no što krenete u realizaciju ove zamisli, detaljno istražite tržište i ponudu kako biste videli šta možete da očekujete kada se upustite u obilazak zemljišta i traženje svih neophodnih dozvola. Prilikom razgledanja zemljišta probajte da zamislite kako će vaš novi dom izgledati nakon svih radova i imajte tu viziju na umu sve vreme dok traje ovaj proces.






Srodni tekstovi:


Izgradnja i uređenje poslovnog prostora

Poslovni prostor treba da bude mesto koje treba da pruži pozitivnu radnu atmosferu, i mesto koje će ...

Detaljnije

Kako uspešno organizovati korporativni team building?

Organizovanje korporativnog team buildinga bi trebalo da bude češći događaj nego što j...

Detaljnije

Neka vaša kancelarija postane epicentar inspiracije!

U svetu koji se neprestano menja i razvija, prostor u kojem radimo igra ključnu ulogu u oblikovanju ...

Detaljnije

Saveti za pravilan odabir ručica za nameštaj

Ručice kao deo okova olakšavaju otvaranje zatvorenih elemenata nameštaja. Montiraju se...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS