Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u kompletno renoviranje stana?


Dom Dom


kompletno renoviranje stana


Jedno od najtraumatičnijih radova u domu jeste kompletno renoviranje stana. To podrazumeva puno majstora, prašine, često zatvorene vodovodne i električne instalacije u skučenom prostoru, u zgradi na spratu.

Donosimo vam vodič za što bezbolniju adaptaciju stana, sa puno saveta i predloga koje vam mogu pomoći. Nastavite sa čitanjem ako želite više detalja.


Dobro isplanirajte kompletno renoviranje stana!


Razmislite šta bi moralo da se uradi pri kompletnom renoviranju stana. Obično planovi započnu sa manjim obimom radova: renoviranjem kupatila i hoblovanjem poda, ali je važno razmisliti da li stan zahteva još konkretniju adaptaciju.

Možda ste u kuhinji planirali zamenu pločica, ali ako su vodovodne instalacije urađenje pre nekoliko decenija onda je bolje prvo zameniti cevi pa onda uraditi nove pločice. Ista situacija je i sa električnim vodovima ili odvodnim cevima.

Razmislite da li je važna zamena dotrajale stolarije pa uvrstitie i to u jedan od neophodnih radova, da li možda želite da se neke prostorije pregrade ili prošire jer je ovo pravo vreme za to. Najbolje je sve odraditi tokom renoviranja jer su kasnije popravke ovog tipa skupe i komplikovane.

Stavite sve na papir: koliko bi radovi trebali da traju, koliko će vam trebati majstora za kompletno renoviranje stana, šta treba da uradite od pripremnih radova, šta treba da kupite od materijala…


Pripremni radovi pre adaptacije stana


Ovo je svakom stanaru najteži deo izvođenja radova. Pažljivo odaberite stvari koje bi sačuvali, a koje su za bacanje. Ovo će olakšati čuvanje i premeštanje važnih stvari i ujedno oslobađanje od svega nepotrebnog. Iskoristite renoviranje za veliko spremanje.

Sav nameštaj, pokućstvo, dragocenosti se moraju dobro zaštiti i najčešće izneti iz prostora. Ovo je veliki problem kod kompletnog renoviranja stana jer ne postoji lak pristup dvorištu i komplikovano je sve pomeriti naročito ako se radi zamena podova u celom stanu, kada ne postoji mogućnost premeštanja stvari iz jedne prostorije u drugu.


Dinamika radova


Pronađite radnike i firmu sa renomeom koji imaju iskustva u radovima i odgovorni su. Kao odličan primer, možemo vam preporučiti  pouzdanu i profesionalnu firmu iz Beograda Jug Enterijer.  Dosta radova ima neki redosled i važno je da su majstori tačni i da kvalitetno rade. Na ovaj način ništa neće da kasni.

Firme koje drže do svojih klijenata nude izradu plana radova koji ne obavezuje klijenta da mora da prihvati sporazum. Ovo je dobar način objašnjavanja klijentu kako vaša firma funkcioniše i kako ste vi planirali da radovi teku. Velika je prednost kada se ovako angažuje jedan izvođač jer će se majstori lakše organizovati i uporedo raditi više poslova i skratiti vreme rada. 

Kompletno renoviranje stana često nosi jako puno rušenja i gomilanja šuta, pa je dobro ako angažovana firma za adaptaciju izlazi u susret i organizuje odvoženje šuta. I ovo je stavka koju morate planirati pa je dobro ako imate izvođača radova koji pruža i ovu uslugu.

Iako je proces mukotrpan i košta, probajte da zamislite kako će stan izgledati nakon renoviranja i koliko će da vredi nakon potpune adaptacije. Hrabro uđite u ceo proces i čeka vas život u stanu kome je dato potuno novo ruho, koji ima sve odlike potpuno novog stana. 








Srodni tekstovi:


Zbog čega bi baš rolo zavese trebale da budu vaš izbor?

Mnoge pripadnice ženskog pola teže da budu u trendu kada se radi o stilskom uređenju doma, kao i o s...

Detaljnije

Kako profesionalno očistiti garažu da blista?

Ako ste poput većine ljudi, prilično redovno čistite podove u kući. Bilo da je u pitanju usisavanje,...

Detaljnije

Zavese koje postoje vekovima i aktuelne su oduvek – Rimske zavese

Zavese se koriste odavno kako za dekoraciju tako i zaštitu prostora od hladnog vazduha, ali n...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS